Kaurilan historia ja nykypäivä

Kaurilan rakennusten historiaa

Kaurilan päärakennus ja sauna ovat peräisin 1800-luvulta. Sauna on vanha tupakeittiö, joka tuotiin nykyiselle paikalleen Tuusulasta. Se on toiminut yleisenä saunana vuodesta 2009 ja sitä voi myös varata yksityiskäyttöön. Päärakennus taas on alkujaan vanha rautatieasema pienestä Kaurilan kylästä Karjalassa. Se rakennettiin vuonna 1894 Karjalan radan varrelle.

Kaurilan kylä alkoi kehittyä nopeasti erityisesti rautatien ansiosta. Kaurilaan muutti paljon uusia asukkaita, minkä vuoksi sinne perustettiin kansakoulu. Sen myötä tuli lisäksi pankki, kauppa ja posti, joka toimi asemarakennuksessa. Kaurilassa perustettiin myös kermameijeri, ja aseman ansiosta tuotteet saatiin nopeasti myyntiin eri puolille Suomea. Koska Kaurilan asema sijaitsi hyvin lähellä rajaa, sen kautta kulki paljon sotilaita sota-aikana.
Vuonna 1994 asemarakennus purettiin hirsi hirreltä ja siirrettiin rekoilla nykyiselle paikalleen, Vanhaan Meilahteen. Asemarakennukseen on siirron jälkeen tehty korjauksia ja laajennuksia, joista viimeisimpänä on laajennusosa rakennuksen päätyyn. Se rakennettiin sata vuotta vanhasta hirsitalosta, joka purettiin Taustan kylältä.


Kaikki alkoi unelmasta

Omistaja Saara on aina rakastanut saunaa ja siihen liittyviä rituaaleja ja kulttuuria. Hänen suuri unelmansa oli perustaa yleinen sauna, jossa ihmiset pääsisivät kokemaan Kaurilan saunarakennuksen aidon ja ainutlaatuisen tunnelman sekä hengähtämään ja pysähtymään kiireisen elämän keskellä; istahtamaan lauteille ilman titteleiden painolastia, ilman meikkiä, ilman suorituspaineita, kaikki samanarvoisina.
Konkreettiset ensimmäiset askeleet kohti unelman toteutumista olivat pellavaiset pyyhkeet ja laudeliinat, joita Saara ompeli. Kun niitä oli valmistunut tarvittava määrä ja terveystarkastaja oli hyväksynyt tilat sopiviksi saunatoiminnalle, ensimmäiset saunavieraat saapuivat. Aluksi sauna toimi tilaussaunana ja sitten myöhemmin myös yleisenä lenkkisaunana. Seuraavaksi Saara kehitti pitsikynttilät, koska saunarakennuksessa ei ollut sähkövalaistusta. Kauppojen kynttilöistä ei löytynyt tuotteita, jotka olisivat palaneet tarpeeksi hyvin, tuottaneet riittävästi valoa ja toimineet vielä pakkasessakin. Oli siis kehitettävä sellaiset kynttilät itse.
Saunalla käytössä olevat luonnonkosmetiikkatuotteet ovat myös Saaran käsialaa. Ensimmäinen tuote oli suolasaippua, josta asiakkaat pitivät niin paljon, että halusivat ostaa tuotetta itselleen. Seuraavaksi tulivat palashampoo ja hitiksi noussut deovoide. Tällä hetkellä Kaurilan Saunan tuotteita myyvät kymmenet jälleenmyyjät ympäri Suomea ja jälleenmyyjäverkostoon liittyy joka viikko uusia innokkaita luonnonkosmetiikan sanansaattajia.

Tervetuloa Kaurilan saunaan!